Het koor

Shantykoor “De Raaitvinken”

Harkstede

Het dorp Harkstede, onder de rook van Groningen, is gelegen op een zandrug in een laaggelegen waterrijk gebied met veel riet.

In het verleden werden de inwoners van Harkstede “raaitvinken” genoemd.

Dit werd ook de naam van het hantykoor, dat 11 juli 2000 werd opgericht.

Het koor, o.l.v. Klaas van der Woude, bestaat uit circa 35 mannen, die wekelijks bij elkaar komen om shanties en zeemansliederen te zingen.

De muzikale begeleiding bestaat uit een accordeon met ondersteuning van een basgitarist en een drummer.

Er is vol enthousiasme gewerkt aan een uitgebreid repertoire in verschillende talen, waarbij de meeste nummers driestemmig worden gezongen.

Naast zeemansliedjes is er ook ruim aandacht voor de oorspronkelijke shanties, de zgn. Werkliederen, zoals die aan het begin van de 19e eeuw op zeilschepen werden gezongen bij de doorgaans zware werkzaamheden aan boord.

De zeemansliederen en ballades werden gezongen in de schaarse vrije tijd en tijdens het passagieren, waarbij heimwee, drank en vrouwen geliefde onderwerpen waren om over te zingen.

Ons repertoire is een mooie afspiegeling van het gehele genre zeemansliederen en shanties waarbij de mix tijdens optredens naar wens kan worden aangepast.

Het koor is aangesloten bij Shanty Nederland en heeft in haar relatief korte bestaan al diverse succesvolle optredens verzorgd en wordt regelmatig uitgenodigd op te treden bij festivals en evenementen.

Print Friendly, PDF & Email